Foto´s en verhalen uit het verleden

Prins Hendrikschool.1 (2)

1949 – 1953 Een bijdrage van Dannie Hazewindus

Mijn ouders hadden na de oorlog besloten om mijn broer Ebe en mij naar een internaat te sturen. Het schip waar mijn ouders op gingen varen, was in de oorlog in Emmerich met brandbommen tot zinken gebracht.
Na de oorlog werd het schip gelicht en naar Krimpen aan de IJssel gebracht, waar het bij scheepswerf Van der Giessen weer gerepareerd werd. Kort nadat het schip weer in de vaart kwam, zijn wij naar het Prins Hendrik Internaat gegaan.

Op het internaat

Ik ben in de 2e klas begonnen bij juffrouw Van de Bos. Nadat is was bevorderd kwam ik bij meester Hardenbol in de klas. Bij hem ben ik tot en met klas 6 gebleven. Klas 7 en 8 mocht ik bij het hoofd van de school, meester Beekhuis doorbrengen. Ik heb het altijd wel naar mijn zin gehad, maar mijn broer Ebe had daar moeite mee. We kregen les in de oude klassen in het internaat. Later is er een school naast het internaat gebouwd. In de klassen in  het internaat werd ´s middags en ´s avonds ook gegeten. Je moest echt niet bang zijn, want regelmatig liepen er muizen over de vloer die ook een kruimeltje wilden mee pikken.
Het was wel aanpoten, want als je je best had gedaan, ging je elk half jaar over. Woensdagmiddag kregen wij les in splitsen en knopen van de heer Koekman. De meisjes kregen handarbeid, breien en naaien van juffrouw Ultee. Gelukkig was er ook nog ruimte voor spelen en om kattenkwaad uit te halen.

Prins Hendrikschool.3 (2)

Een klassenfoto uit die tijd met linksboven meester Boertien, rechts boven meester van Bekkem en daaronder meester Hardenbol (mijn klassenleraar). Bovenste rij 3e van rechts onze leraar splitsen en knopen de heer Koekman.
2e rij van boven: 2e van links juffrouw Van de Bos en 4e van rechts staat handwerkjuf mevrouw Ultee.
2e rij van onder zit in het midden het hoofd van onze school de heer Beekhuis.

Het eten

Het eten in die jaren was niet echt geweldig. Wat kregen we zoal voorgeschoteld? De warme hap bestond vaak uit spinazie, andijvie, bloemkool en rode kool. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee, maar als alle groenten aangemaakt werden met maïzena, dan wordt het toch een stuk minder aantrekkelijk. Natuurlijk was niet alles wat eten betreft kommer en kwel. Er waren allerlei soorten pap die prima smaakten. Bloem- of gortepap met stroop, rijstepap met een klontje boter en bruine suiker. De broodmaaltijd was over het algemeen goed. We kregen nog wel eens stroopvet met kaantjes (uitgebakken spek), best lekker. Men had in die tijd waarschijnlijk nog nooit van cholesterol gehoord.

Kerkbezoek

Op zondagmorgen gingen we naar de kerk. In die tijd was dat een hele lange zit. Na een tijdje begonnen we ons dan ook te vervelen, wat door de leiding niet in dank werd afgenomen. Gevolg was straf: bv een uurtje in de rij staan of strafwerk maken door regels te schrijven “ik mag niet ………..”. We gingen ook wel een lopen naar Vianen om daar de avonddienst bij te wonen en als we ons dan goed gedragen hadden, werden met de bus opgehaald die ons weer terugbracht naar het internaat. ´s Zondagsmiddags gingen we ook wel eens een heel eind wandelen. Dat waren de leuke dingen op zondag.

Ontspanning

Er werd op het internaat regelmatig wat georganiseerd. Op zaterdag was dat vaak een filmavond, wat ik persoonlijk erg leuk vond. Meestal waren dat films waarin een herdershond ‘Rintintin’ de hoofdrol speelde. Deze films waren bij ons erg populair in die tijd.
In de zomer gingen wij wel eens een dagje naar Klein Scheveningen om lekker te zwemmen en te ravotten. Klein Scheveningen was een strandje beneden de brug van Vianen. We konden ons daar heerlijk uitleven. Tussen de middag werden de boterhammen gebracht, die natuurlijk zo waren verdwenen, want van al dat stoeien en zwemmen kreeg je wel trek! Aan het eind van de middag gingen we dan weer lopend naar het internaat. Dan was het snel douchen, eten en vroeg slapen. De leiding had die avond geen kind aan ons. Ook zij hadden dan ook hun verdiende avond.
Eens per jaar gingen we in mei naar de kersenboomgaard, kersen eten. We mochten ze niet van de boom plukken, maar wel rapen en dat ging goed: de één schudden en de ander rapen.

Vakantie

Ik kan me nog herinneren dat wij met hemelvaart of Pinksteren naar Driebergen gingen. We sliepen daar in oude treinwagons die waren ingericht als logeerruimte met stapelbedden. Daar hebben wij ons altijd prima vermaakt met o.a. spoorzoekertje en vele andere spelletjes. Het waren voor mij de leukste weekenden, want wij gingen niet elk weekend naar boord. Ik ben maar 1x buiten de schoolvakanties naar boord gegaan en dat was toen mijn ouders in Maarsen lagen. Echt, we gingen alleen maar in de vakanties naar boord: 2 weken Kerstvakantie, 2 weken Paasvakantie en 4 weken zomervakantie in de maand augustus.PHI_Reuni_1We konden ons zelf prima vermaken. Na schooltijd was het altijd voetballen op het schoolplein of we gingen knutselen in de kelder van het internaat. Ik heb daar eens een vlieger gemaakt van zo´n 1.25 cm lang. In de lunchpauze, net voor de les begon, moest mijn vlieger de lucht in. Maar helaas, de ene keer was de staart te licht en dan weer te zwaar. Kortom geen goed moment om een vlieger de lucht in te laten gaan. Meester Boertien bood mij hulp aan en toen was het gauw voor elkaar. Maar helaas ging veel te snel de schoolbel. Mijn vlieger in de steek laten deed ik niet. Toen ik hem eenmaal binnen had, was de school al begonnen en kwam ik te laat. Ik moest alles opbiechten aan meester Hardebol en kwam eraf door het schrijven van een aantal strafregels of rekensommen. Gelukkig kwam meester Boertien mij te hulp en zo kwam ik er met een standje en beloofde beterschap van af.


 

Prins Hendrik Internaat


Prins Hendrik Internaat
Industrieweg 1-B
3433 NL Nieuwegein
Telefoon: 030-6084848
www.prinshendrikinternaat.nl
E-mail: info@prinshendrikinternaat.nl

Social Media


Facebook Facebook

Hoofdkantoor


Stichting Meander (Hoofdkantoor)
Diemermere 13-19
1112 TB Diemen
Telefoon: 088-2330000
www.stgmeander.nl
E-mail: info@prokino.nl